El programa Somos Parte, per a la inserció sociolaboral i l’ocupació digna, treballa aquestos dies en les entrevistes individuals a les persones destinatàries que volen iniciar un itinerari d’inserció laboral per a millorar la seua ocupabilitat.
Per: FISAT
L’entrevista és la fase prèvia a submergir-se en un procés d’acompanyament que els portarà a formar-se en tècniques i habilitats orientades a la cerca d’ocupació.
En què consisteix l’entrevista?
Les entrevistes les realitza l’equip professional d’inserció laboral amb formació en les branques de psicologia i treball social. “Les entrevistes ens ofereixen informació per a poder detectar les necessitats de cada persona i crear un itinerari individualitzat d’inserció laboral”, expliquen des del projecte.
El programa d’inserció laboral Somos Parte es desenvolupa a València, Alacant, Borriana (Castelló) i Cartagena. Té com a centre de la seua intervenció la millora de l’ocupabilitat de les persones destinatàries i l’acompanyament en la seua inserció laboral; “sense deixar de costat l’atenció a necessitats que les persones amb les quals treballem poden no tindre cobertes relatives a altres àrees, per a això els brindem suport i informació de recursos disponibles als quals poden optar, realitzant així un treball en xarxa amb la finalitat de contribuir al total benestar de les persones destinatàries”.
Però una vegada iniciat l’itinerari continua l’acompanyament, pròxim i individualitzat, passant a les entrevistes de seguiment.
El programa Somos Parte aposta per tres pilars bàsics en la intervenció: d’una banda, el seguiment individualitzat de les persones destinatàries; tallers que abasten diferents aspectes que contribueixen a fer a la persona més ocupable; i cursos especialitzats. A més de formació en empreses, a través d’acords de col·laboració.
Gràcies a la col·laboració de la Fundació laCaixa, aquest programa beneficia a persones en situació de vulnerabilitat i està dirigit a persones pertanyents a col·lectius que presenten major risc d’exclusió social: població migrant, víctimes de violència, persones en procés de rehabilitació d’addiccions, persones que han estat privades de llibertat, joves i persones amb situació socioeconòmica baixa en general.
En 2020, el programa va realitzar més de 2000 entrevistes.