Juan Bosco Sancho, director de Salesians Zaragoza, ha xarrat en “FISAT et conta” per a explicar-nos de primera mà com avança el nou projecte social que s’estrena aquest estiu en la presència salesiana. El campament urbà de Zaragoza és ja una realitat que va prenent forma.

Per: FISAT

Amb Juan ens hem atrevit a somiar, com ell diu, “amb els ulls ajustats” en altres projectes que sumar a la plataforma social de Zaragoza. “Tenim la mirada posada més lluny i la realitat ens anirà orientant en un sentit o en un altre”.

Però de moment, hui celebrem que, del 2 al 8 d’agost, la Fundació Ángel Tomás- FISAT i Salesians Zaragoza oferiran una alternativa d’oci educatiu per a xiquets i xiquetes del barri de Delicias, on se situa la casa salesiana.

“Treballem des de setembre. Estem en contacte amb Serveis Socials del barri i altres entitats com Càritas i Cruz Blanca”, explica Juan. La previsió és que es puguen beneficiar d’aquest projecte entre 50 i 80 xiquets i xiquetes.

Un campament urbà és un recurs socioeducatiu que ofereix activitats d’oci i temps lliure per a xiquets, xiquetes i adolescents en situació de vulnerabilitat, durant una setmana, el mes d’agost.

Però a més, aquest recurs té una dimensió fonamental que és la del voluntariat. Un campament urbà està promogut i impulsat per persones voluntàries que reben formació i que s’impliquen en tot el procés de desenvolupament de l’activitat.

Salesians Zaragoza compta amb molt de potencial per a promoure voluntaris i voluntàries que se sumen al projecte. “Hi ha una realitat interessant, joves amb desitjos de contribuir a la realitat que els toca viure d’una forma generosa i solidària”. Com a mostra, en el recent certamen del Premi Don Bosco, molts dels projectes presentats pels joves del centre educatiu salesià de Zaragoza han sigut de caràcter social i molt en línia per a donar resposta a les situacions creades durant la pandèmia.

S’espera conformar un equip de voluntaris i voluntàries de com a mínim 20 persones. “Ja s’han apuntat joves del centre juvenil, professors, monitors que ho van ser en un moment i miren amb afecte el poder participar d’aquest nou projecte”, comenta Juan, que confia en continuar sumant persones al projecte. “No partim de zero, hi ha molta gent que està en disposició de donar el millor de si mateixos a favor d’uns altres, especialment quan hi ha necessitats que requerisquen una presència nostra”.

El voluntariat dels campaments urbans reben formació específica i participen en el desenvolupament de l’activitat en els mesos previs a la seua celebració. “No és una formació d’animadors o de monitors, sinó que requereix el coneixement d’una realitat social, en aquest cas la que configura el nostre barri de Delicias”.

Vols ser voluntari/a en el Campament urbà de Zaragoza?

Apunta’t ací.

“El nostre desig és convertir això en una plataforma social”, explica Juan Bosco Sancho.

Per descomptat, potencial no falta com posen de manifest les inquietuds que ens trasllada en “FISAT et conta”. Pot ser un pròxim “projecte de suport educatiu” PAE, un projecte d’inserció sociolaboral…, plantejament que “han quedat adormits per la pandèmia però que es recuperarà”, assegura Juan. “Algunes coses es redimensionaran amb la importància que té”.

FISAT et conta. Activitat per a la promoció del voluntariat i el compromís social. Desenvolupa: Voluntariat i Sensibilització. Col·labora la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de la convocatòria de l’IRPF.