El passat 28 de setembre es va celebrar la IV Jornada “Vull Ser Social” de la Fundació Ángel Tomás- FISAT. Una trobada formativa i de bones pràctiques per a fomentar la Responsabilitat Social Corporativa i les aliances entre empreses i Tercer Sector. Aquesta activitat és finançada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Per: FISAT

El tema central d’aquesta edició ha estat “La Responsabilitat Social també és cosa del cor”. Sota aquest títol s’han compartit bones pràctiques i s’ha acostat el treball d’empreses i persones que en el seu dia a dia s’obstinen a millorar la societat de la qual participen i el món en el qual viuen.

En aquesta edició han participat més de 60 persones, especialment vinculades al tercer sector, però també empreses, administració pública i professionals autònoms.

En el temps de benvinguda, Iñaki Pérez Rico, director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, va advocar pel diàleg social i, apel·lant al títol de la jornada, “La responsabilitat social també és cosa del cor”, va mantenir que les polítiques de RS han de servir per a empatitzar amb una part de la societat que pitjor l ho està passant. “Hem de treballar des de tots els àmbits: associacions, empreses, administracions, per a aconseguir que totes les persones tinguin una vida digna i viable”. 

A més va recordar diferents línies d’actuació que s’estan desenvolupant des de la direcció general com el decret de clàusules socials en la contractació pública o els territoris socialment responsables.

La jornada es va dividir en una primera part formativa a càrrec de Guadalupe Orea, consultora RSC i docent en el Màster de Responsabilitat Social Corporativa a la Universitat Politècnica de València (UPV), que va oferir la formació: “La RSC en les pime, per on començar?”.

Orea va insistir en la idea que la RSC no és només per a grans empreses. “Fa uns anys les pimes ho veien com un gran desafiament. Consideraven que no comptaven amb els recursos humans ni econòmics d’una gran empresa per a dur a terme la memòria de sostenibilitat. Va caldre fer un esforç i entre tots hem aconseguit aterrar i conscienciar que desenvolupar la RSC no és complicat encara que siguis una pime. Únicament cal fer les coses bé”.

També va puntualitzar la diferència entre filantropia i responsabilitat social. “La filantropia respon a actes puntuals i no podem considerar-ho RSC. Tot suma, però el que compten són les polítiques integrades en la nostra gestió empresarial”.

Però què implica la RSC?

Guadalupe Orea ho va desenvolupar al llarg d’una didàctica intervenció que podeu veure en aquest enllaç: https://youtu.be/ZZYyQjT1QwY

La RSC és un procés de reflexió i millora contínua, una aposta per la competitivitat i la sostenibilitat en un mercat creixent i exigent. 

Suposa aprofitar els recursos de manera efectiva i no fer caritat; alinear els interessos del negoci i els accionistes amb la societat i crear valor per a grups d’interès. 

També implica reptes a curt termini en relació a com gestionar els impactes econòmics, ambientals i socials d’una organització que contribueixen de manera positiva i negativa a la sostenibilitat; i a llarg termini: com es pot consolidar la rendibilitat d’una empresa amb una contribució contínua al desenvolupament sostenible. 

La memòria de sostenibilitat com a sistema de gestió

Al mateix temps, el desenvolupament de la RSC ofereix molts beneficis, perquè la seva posada en marxa suposa realitzar un profund exercici de reflexió sobre la visió, valors i estratègies de la nostra organització. El procés d’elaboració de la memòria de sostenibilitat no té la finalitat de crear un document, sinó suposa un sistema de gestió que ens ajuda en l’activitat diària de la nostra organització; ens ajuda a identificar fortaleses i febleses; implicar i motivar als equips de manera que no el vegin com una sobrecàrrega de treball.

De cara a l’exterior aporta un avantatge competitiu, atrau inversors, ofereix confiança i una reputació positiva per a l’entitat. 

Guadalupe Orea va recordar que la RSC incumbeix també organitzacions del Tercer Sector i administració pública. 

Sobre l’obligatorietat de la RSC, va assenyalar que des de 2018, la Unió Europea està legislant i la tendència és que avanci el ventall d’empreses obligades a rendir comptes en matèria de Responsabilitat Social, per la qual cosa va recomanar avançar-se a l’obligació.

En la segona part de la jornada es van asseure en la taula virtual, Teresa Herreros de Cobertura Solidària; Esther Muñoz de STV Gestión; i Alberto Heredia de RH en Positiu. Les seves empreses col·laboren amb la Fundació Ángel Tomás- FISAT.

Entre els tres van exposar els reptes i sobretot els beneficis que aporta contribuir al desenvolupament de la responsabilitat social dins i fora del seu sector.

Teresa Herreros: “Cobertura solidària no és més que un pont que uneix empreses i entitats socials”

Cobertura Solidària és un projecte que basteix ponts entre entitats del tercer sector i empreses. A través d’una relació de proximitat i confiança, Teresa Herreros fa una tasca de pedagogia de la responsabilitat social contribuint a crear nexes d’unió i portant de la mà els seus clients cap al convenciment i la motivació per a integrar l’acció social com a part de la seva estratègia empresarial. 

Teresa coneix de primera mà el treball que fan cadascuna de les entitats que secunda per a després poder presentar el seu treball. “Les empreses han de començar a valorar més el treball que fan les entitats socials, per això, res millor que posar-li-ho en safata. Perquè finalment siguin elles les que integrin el suport en la seva àrea d’acció social i de responsabilitat social”.

Esther Muñoz: “Per a STV Gestión és molt important la formació com a via per a obrir noves oportunitats laborals” 

“Des dels inicis de STV Gestión va haver-hi la motivació de bolcar en la societat part del que fem. D’aquí van néixer tots els projectes per a col·laborar en la millora de les pràctiques mediambientals i tenir un impacte positiu. I amb l’objectiu que els treballadors, socis, i grups d’interès s’impregnin en aquest desig de millorar”, va explicar Muñoz. 

Una de les línies de STV Gestión és la inserció laboral de col·lectius vulnerables. Per a això treballen en col·laboració amb entitats del tercer sector i administracions públiques. Muñoz va recalcar que aquesta línia és molt satisfactòria per a l’empresa; “aprenem dia a dia de les entitats i dels alumnes en pràctiques”. Va avançar que, de cara al futur, la inserció laboral i l’acció mediambiental són les línies sobre les quals volen continuar avançant STV Gestión.

Alberto Heredia: “Contribuïm a deixar de ser paper, un CV que arriba a través d’un portal d’ocupació, per a ser dues persones juntes, escoltant-se per a veure com poden encaixar i ajudar-se mútuament”

“En RH en positiu som especialistes en accions, en iniciatives per al foment de l’ocupació. Treballem amb entitats públiques i del tercer sector que ajudin les persones a millorar la seva ocupabilitat”, va explicar Heredia.

Entre les seves línies de treball estan la formació ocupacional, l’adquisició de competències; i l’organització de fòrums d’ocupació, “en els quals connectem empreses amb persones en cerca activa d’ocupació. En un matí podem fer entre 1000 i 1500 entrevistes. Com a resultat, entre el 10 i 25% d’aquestes persones que realitzen una entrevista surten amb un contracte de treball”.