Amb motiu del Dia Internacional dels Drets de la Infància, la residència d’acolliment de menors, Casa Don Bosco de València, ha organitzat la jornada “Juntes per la Infància”, una convocatòria que reuneix professionals de diferents àmbits que intervenen directament o indirectament en l’atenció els xiquets, xiquetes i adolescents que viuen en aquest centre d’acolliment en situació de protecció.

Per: FISAT

Juntes per la Infància és una acció comunitària per a millorar la intervenció amb els xiquets, xiquetes i adolescents de la residència d’acolliment Casa Don Bosco de València. Aquestes accions involucren a diferents agents socials entre els quals es creen diversos mecanismes de coordinació per a continuar millorant les intervencions. En aquesta segona edició, la primera va ser en 2019, s’ha reflexionat sobre la salut mental en la infància i l’adolescència.

A l’acte han assistit un total de 36 professionals de l’àmbit sanitari, educatiu i dels serveis socials; entre els quals cal destacar: centres educatius CEIP Max Aub, Benlliure, Jesuïtes i Cabanyal, Serveis Socials Municipals d’Albal, Unitats de Salut Mental Infantil de València, Servei d’Atenció Psicològica a persones menors d’edat víctimes d’abusos, Àrea de Salut Pública de València, i professionals de diferents projectes de FISAT. Un èxit de convocatòria com va qualificar Francisco Ruiz, director de la Casa Don Bosco de València.

Les ponències principals van estar a càrrec d’Inma Marco (Psiquiatra de la USMIA- Unitat de Salut Mental Infanto-Adolescent), Emilio Mas (Coordinador de l’Equip d’Intervenció Familiar -EIF València) i Pedro Costa (Serveis Socials Municipals d’Albal). Charo Cortés, psicòloga a la Casa Don Bosco, va conduir un interessant debat sobre salut mental en la infància i adolescència i reflexionant sobre qüestions com Què és la salut mental? Com s’ha viscut la malaltia mental durant el confinament? Quina visió es té hui dia sobre la infància i adolescència?

Calen destacar les aportacions d’Inma Marco; “la salut mental en la infància ha d’anar enfocada a treballar l’autonomia, la capacitat de presa de decisions i a no tindre por”.

Pedro Costa va posar l’accent en la importància de treballar de manera interdisciplinària entre tot el personal professional dedicat a la infància i adolescència. I va presentar el projecte “Imagina Albal”, on l’objectiu principal és allargar la formació d’aquestos menors en situació de risc d’exclusió social.

Emilio Mas com a membre de l’EIF, va exposar la importància de dedicar-li temps a la infància i a l’adolescència, en una societat que es regeix pel rendiment.
L’EIF és un recurs terapèutic de l’Ajuntament de València especialitzat per a la prevenció i/o rehabilitació de les situacions de risc de desprotecció infantil.

Per part seua, Charo Cortés va emfatitzar en la importància que des del projecte de la Casa Don Bosco, s’aporte especial valor a l’oci i temps lliure, buscant estratègies a través de l’esport, tallers de teatre, taller de musicoteràpia , entre altres, tenint en compte que cal establir uns ambients terapèutics que ajuden a créixer.

Després de la pausa, dos educadors i educadores de la Casa Don Bosco, van llegir un manifest amb 10 punts a tindre en compte en l’acolliment residencial com a ambient terapèutic.

En la jornada se li ha donat vital importància a la paraula acompanyar, coordinació i formació, perquè una intervenció tinga èxit. L’activitat ha resultat molt satisfactòria pel feedback positiu que s’ha establit entre tot el personal assistent.

S’ha tancat la jornada amb un sincer agraïment a les persones participants, juntament amb el reconeixement col·lectiu de la necessitat de generar espais d’aquest tipus que donen valor a la coordinació entre serveis i contribuïsquen a millorar l’atenció als xiquets, xiquetes i adolescents més desprotegits.