Des de la Fundació Ángel Tomás- FISAT portem anys treballant una altra manera de veure la migració. A més de promoure la convivència i la interculturalitat perquè pensem que la millor manera de voler és conéixer, hem fet nous passos per a canviar els marcs narratius des dels quals abordem els projectes que treballen amb persones migrants.
Per: FISAT
Enguany, des de FISAT Cartagena participem en el projecte de formació «Construint Comunitat», coordinat per la CEPSS, amb grups de treball des de les diferents entitats de les plataformes socials salesianes: Salesians Sant Jordi – Barcelona (en els districtes de Nou Barris, Horta- Guinardó i Sant Andreu); i Fundació Valsé (Madrid, La Roda i Valdepeñas).
L’objectiu és promoure la formació i creació de grups motors com a mediadors interculturals en contextos comunitaris. És a dir, empoderar i formar a persones de col·lectius migrants com a mediadores interculturals perquè siguen agents socials actius capaços de generar canvis socials positius en contextos de diversitat humana i cultural en zones desfavorides. La intenció és que aquestes persones posen en valor aqueixa diversitat i que abonen la cohesió social.
Aquest nou projecte sorgeix en resposta a un context cada vegada més globalitzat i amb societats cada vegada més diverses i multiculturals, com l’espanyola, on es fa necessari reconéixer la importància de construir cohesió i convivència social com a prevenció d’expressions discriminatòries i xenòfobes, i fins i tot a l’hora d’oferir respostes adequades a aquestes expressions, que poden tindre al discurs d’odi com la seua principal causa. En aquest sentit, el rol actiu que poden jugar les persones migrants sota la figura de mediadores interculturals, pot ser clau per a desactivar unes certes situacions xenòfobes i discriminatòries, així com contribuir a l’exercici de la cohesió social.
Què s’aconseguirà amb el projecte «Construint Comunitat»?
- Identificar i formar com a mediadors interculturals a persones migrants i autòctones en situació de vulnerabilitat social així com dotar-les d’eines per a exercir el seu voluntariat i compromís social en els seus contextos socials.
- Desenvolupar iniciatives de mediació intercultural des de “grups motors o dinamitzadors”, amb el suport d’una o diverses figures de facilitació (educadors/as, mestres/as, monitors/as) per a promoure cohesió social.
- Orientar i formar a les persones facilitadores dels equips educatius sobre la mediació intercultural i metodologia d’apoderament de col·lectius vulnerables com a agents de canvi.
- Visibilitzar experiències de bones pràctiques en mediació intercultural.
En FISAT Cartagena durant el primer trimestre les tècniques del projecte han realitzat l’anàlisi de necessitats i s’han format en temes de mediació intercultural en sessions en línia amb José Álamo (expert en mediació); a partir de març i fins a juny s’estan formant els grups (en FISAT, 20 xics i xiques, de diferents edats en dos grups de mediació. El 2 de juny està previst la primera trobada de grups de Mediació Intercultural «Construint Comunitat».
“Construint comunitat”: Formació i apoderament com a mediadors interculturals i agents de sensibilització enfront dels discursos d’odi. Finança: Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Direcció General de Programes de Protecció Internacional i Atenció Humanitària. Subvencions per al desenvolupament d’actuacions d’interés general en matèria d’estrangeria destinades a la defensa dels drets humans de les persones migrants, així com a afavorir la convivència i la cohesió social, cofinançades per cofinançades per fons de la Unió Europea. A través del Fons Asil Migració i Integració- FAMI.