La Fundació Ángel Tomás- FISAT considera l’educació en valors la principal estratègia per a atacar l’arrel del problema. En aquesta línia ha desenvolupat el programa de sensibilització “Pensat i dit” que ofereix, per una costat, eines d’intervenció per a intervindre quan apareguen conflictes relacionats amb discursos d’odi, i d’altra banda, se centra en treballar de manera preventiva sobre els principals mecanismes que estan en la base de l’odi.
Per: FISAT
No es tracta d’una percepció. Les dades demostren l’augment dels delictes d’odi. La Comunitat Valenciana ja va ser la quarta autonomia en incidència de delictes d’odi a Espanya durant l’any passat. Així es desprén de l‘informe Raxen de 2020.
Des d’aquest programa s’aposta per la sensibilització i l’educació en valors com a principal estratègia per a combatre i previndre els discursos d’odi, incidint en aquestes dimensions a nivell cognitiu-emocional que, sense ser tan visibles, representen l’arrel del fenomen. Per a això, es proposa el treball en contranarratives als discursos intolerants per mitjà de diversos materials didàctics.
Aquest programa posa l’accent en la promoció de l’educació en valors en espais d’educació no formal, amb l’objectiu de previndre l’acceptació, assimilació, producció i difusió de discursos d’odi.
Per a això contempla desenvolupar les següents accions dirigides tant als projectes de FISAT com als diferents ambients salesians: escoles, centres juvenils.
- Formació d’agents educatius d’espais d’educació no formal per a sensibilitzar en contranarratives als discursos d’odi
- Tallers per a facilitar materials didàctics, aportant orientacions per al seu ús, que promocionen la diversitat, la interculturalitat i la inclusió.
- Tallers de sensibilització que giren entorn dels discursos d’odi que es generen sobre alguna problemàtica específica.
- Accions puntuals de sensibilització directa, segons la demanda, amb la població destinatària dels projectes.
D’altra banda, “Pensat i dit” fomenta la participació social i el treball en xarxa. Per a això genera campanyes pròpies de sensibilització sobre l’acceptació i difusió dels discursos d’odi, així com de problemàtiques socials d’actualitat que es relacionen amb ells.
Actualment en aquesta línia col·laborativa treballa dins de la EAPN amb entitats especialitzades en contra de la discriminació, aporofobia i discurs d’odi.
El programa “Pensat i dit” és finançat per la Generalitat Valenciana. Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de l’IRPF amb el cofinançament de la Diputació de València i Diputaciò d’Alacant.