El programa Pilotem Comunitat Valenciana per a la inclusió social ha conclòs després d’any i mig d’execució. Ara comença una fase d’anàlisi de resultats.
Per: FISAT
El passat 9 de novembre es va celebrar la jornada d’avaluació del projecte, en la qual van participar les coordinadores dels projectes Pilotem en FISAT.
FISAT ha implementat Pilotem a València a través del projecte Alraso en el barri de La Saïdia i en Quatre Carreres, i a Borriana a través del projecte d’inserció sociolaboral Somos Parte. En total han sigut 58 persones ateses.
L’objectiu d’este programa és contribuir a la promoció de la igualtat, la inclusió social i la lluita contra la pobresa en les seues diferents formes, millorant la taxa d’accés a l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i a la Renda Valenciana d’Inclusió (RVI) i incrementant la seua efectivitat a través de les polítiques d’inclusió. Pilotem sorgeix del conveni de col·laboració entre la Generalitat Valenciana i l’Administració General de l’Estat, a través de la Secretaria General d’Objectius i Polítiques d’Inclusió i Previsió Social.
El secretari autonòmic de Família i Serveis Socials, Ignacio Grande, va assenyalar que els resultats obtinguts del programa d’itineraris innovadors ‘Pilotem Comunitat Valenciana’ “marcaran el full de ruta que han de seguir els itineraris d’inclusió social per als pròxims anys”.
En el programa Pilotem Comunitat Valenciana han participat 31 entitats socials i s’han desenvolupat 41 projectes. A través de ‘Pilotem CV’ s’han realitzat projectes pilot innovadors per al desenvolupament d’itineraris d’inclusió social per a col·lectius específics, aplicant en cada cas objectius concrets i ben diferenciats per a la seua posterior avaluació, adaptant-se a les necessitats de cadascun d’ells.
Metodologia innovadora
Els projectes participants han comptat amb un grup control, amb el qual s’ha treballat des de la metodologia habitual de l’entitat, i amb un grup de tractament, que ha aplicat millores a la metodologia habitual. Estes millores han sigut principalment: augment en la càrrega horària de les accions, major diversitat en els perfils professionals que atenen, treball específic per a la reducció de la bretxa digital, així com un treball molt més sinèrgic amb els Centres Municipals de Serveis Socials.
En la jornada d’avaluació es va analitzar la metodologia i instruments emprats, seguint l’estratègia del Ministeri. Les coordinadores dels projectes Pilotem en FISAT, Cristina Martinez i Arantza Esteve, van participar en les taules redones d’intercanvi d’experiències.
La importància d’equips multidisciplinaris
De l’experiència de la implementació del programa, Cristina Martínez, coordinadora de Pilotem a València, amb el projecte Alraso va destacar la importància de treballar en equips multidisciplinaris. “Poder comptar amb un equip multidisciplinari, gràcies a les millores que es van poder aplicar al Grup Tractament, juntament amb la metodologia de coordinació amb la persona de referència en Serveis Socials, ha permés dotar de major integralitat a la intervenció, podent acompanyar a la persona atenent la seua situació des de les diferents àrees implicades (educativa, social, jurídica i psicològica) i assegurant el seu accés a drets i al sistema públic.
En els projectes de València s’han unit sinergies amb un total de nou Centres Municipals de Serveis Socials: Saidïa, Quatre Carreres, Benimaclet, Campanar, Patraix, Salvador Allende, Trafalgar, Ciutat Vella i Malva-rosa.
La importància del treball en xarxa
Per part seua, Arantza Esteve, coordinadora de Pilotem a Borriana, amb el projecte Somos Parte, va destacar la importància de treballar en xarxa amb els recursos socials: “la coordinació amb serveis socials per a nosaltres ja era una realitat prèvia a Pilotem i resulta fonamental per al treball que realitzem. Agraïm la implicació i accessibilitat del personal de Serveis Socials de Borriana, amb qui continuem treballant per a millorar l’acompanyament a les persones”.
Principals conclusions
Mancant finalitzar la fase d’anàlisi d’informació, de la jornada s’han extret importants conclusions com la importància de caminar cap a una metodologia de treball conjunt entre centres de servei socials i les entitats socials, sense deixar-ho a l’atzar o la bona voluntat de les i els professionals. També es va destacar la importància de dotar de recursos perquè tot això siga possible.
Compromís de l’Administració Pública
Finalment, es va destacar la intenció per part de l’Administració Pública per continuar amb la gran faena que s’està fent i millorant tot el possible per a arribar més i millor a aquelles persones que més el necessiten.