Don Bosco Challenge és més que un viatge a Torí per a conéixer els orígens de Don Bosco. És la culminació d’un projecte de tres etapes i una proposta de Pastoral que naix per a acompanyar a joves dels projectes de FISAT a trobar-se i a descobrir-se.

Per: FISAT

Del 4 al 10 de juliol, un grup de 20 joves de diferents projectes socioeducatius, residències d’acolliment i llars d’emancipació de FISAT van iniciar al costat de quatre educadores i educadors i un salesià la peregrinació cap a “els llocs de Don Bosco”. Van visitar les ciutats de Barcelona, Gènova i Torí, allí on Juan Bosco, fundador dels salesians, va deixar la seua empremta; i van conéixer emblemàtics llocs com el temple del Tibidabo, Martí Codolar, Valdocco, Colle Don Bosco o I Becchi, on es troba la casa en la qual va viure Juanito Bosco amb els seus germans i la seua mare Mamà Margarita.

Una setmana de viatge compartit que genera moltes reflexions i sentiments. Set dies que tanquen un cercle d’aprenentatge que va començar tres anys arrere amb la primera experiència: el camí de Sant Jaume; va continuar amb la Work Experience i que lluny de finalitzar a Torí els obri als seus participants un nou horitzó. “L’objectiu -explica Raúl Hernández, director de la plataforma social de FISAT a Borriana- és realitzar un camí personal de projecció de futur per a cada xic i xica que participen”.

Don Bosco també va somiar per elles i per ells

La majoria d’estos joves, amb edats entre els 16 i 18 anys, han tingut l’oportunitat de participar en els tres itineraris que es proposen des de la Pastoral de FISAT. Però ser part d’esta proposta no és només calçar-se les sabatilles i tirar-se a caminar. Implica fer un treball de fons al llarg de l’any, per a aconseguir complir l’objectiu en cadascuna d’estes activitats: la connexió i la trobada amb un mateix (camí de Sant Jaume); la connexió amb els altres i amb l’entorn (Work Experience); i la trobada amb Don Bosco, els orígens d’un somni del qual formen part, perquè Don Bosco també va somiar per elles i per ells (Don Bosco Challenge).

Loveth Nwafor va ser destinatària del centre de dia Don Bosco de València: “Estes tres etapes en general m’han suposat moltíssim canvi. He aprés moltíssim en estos anys: a no rendir-me, a conéixer-me a la meua mateixa, a adonar-me que, malgrat tot, sempre hi haurà gent al teu costat que t’ajudarà a seguir avant; a ser molt més agraïda i una infinitat de coses que mai en la vida m’hauria imaginat a la meua edat”.

Ángel, del PAE Porta Oberta de Borriana “Sents tot el teu esforç, el camí i el Work, reflectit en este viatge. Un viatge en el qual vas eixir del país on et vas criar i vas anar a conéixer les terres del qual ho va començar tot. Això pot ser un reflex de la teua maduresa com a persona, el com les coses poden eixir i que com s’expandixen. Entendre’ns, estimar-nos i ajudar-nos. Això és el que hem treballat durant anys. Este repte ens ha fet gaudir, també passar-lo mal a vegades, ens ha donat lliçons, ens ha contat històries i ens ha fet conéixer-nos”.

Ser família, ser part del camí

Els itineraris són un camí compartit per joves destinataris i l’equip educatiu. Una part fonamental de l’èxit dels itineraris és l’acompanyament. El sentiment de família que es genera en el grup, la implicació de cada persona, ja siga jove, educador o educadora fan possible que estes activitats que requerixen un esforç extra(ordinari) tiren avant i valguen la pena tant en el personal com en el professional.

Emma Llopis, educadora: “Després de fer el camí de Sant Jaume i reflexionar sobre el camí que estem caminant en les nostres vides i el Work Experience, per a dedicar-nos una setmana als altres, acabar este itinerari amb els xavals que portem tant de temps treballant, recorrent els llocs on Don Bosco ho va començar tot, ha sigut un veritable regal”.

Andrea Arnau, educadora: “Acompanyar en estes tres etapes (camí de Sant Jaume, Work Experience i Don Bosco Challenge) ha sigut dels moments més especials de la meua vida, tant a nivell professional com personal. M’han ajudat a créixer i continuar reafirmant-me en què tinc una professió que m’ompli.

Don Bosco Challenge ha sigut com culminar a la part alta d’una muntanya, després del que suposa haver pogut arribar fins ací, després del treball i esforç dels tres anys. Trobar-nos amb Don Bosco ha donat sentit a tota la responsabilitat, esforç i carinyo que hem posat tot el grup durant este procés.

Em sent enormement agraïda i afortunada d’haver pogut formar part i acompanyar a este grup de xavals i formar tan gran equip al costat dels educadors. Som una gran família”.

Julito Pedraza, salesià. “Encara que m’haja afegit al final del projecte, m’he sentit molt acollit des del primer moment, i he pogut experimentar el sentit de família que tant caracteritza al nostre estil salesià.

Ha sigut una gran oportunitat viure, compartir la fe i l’amor cap a Don Bosco, enmig del bon ambient i les experiències que ens han ajudat a tots a continuar creixent humana i espiritualment”.

Don Bosco *Challenge tanca i obri un camí amb una nova perspectiva. Són molts els aprenentatges, és un recorregut físic però també emocional i espiritual que travessa a la persona.

Joy Osasu, del PAE Don Bosco de València: “Si haguera de parlar de les millors experiències de la meua vida seria esta. Un moment que et marcarà per a bé i fer-te millor persona i culta”.

Yassin, del Pis Buzzeti: “El Do Bosco Challenge per a mi és una trobada amb Déu i amb mi mateix, m’ha fet reflexionar sobre la meua vida i la meua relació amb Ell. També ha sigut una experiència compartida inoblidable, sis dies amb joves de diferents països i cultures”.

Raúl Hernández: “Retrobar-me amb els llocs sants salesians i fer-ho de la mà de companys i joves de les plataformes socials ha sigut una experiència que revitalitza i torna a donar sentit a la meua vocació salesiana”.

Emma Llopis: “Sens dubte viure de prop l’amor i la força de Don Bosco ha sigut una d’eixes experiències significatives que poques vegades es donen en la vida, que transformen la mirada i omplin el cor i l’ànima. Una experiència molt emotiva i de connexió amb nosaltres mateixos, amb els xavals i amb Don Bosco.

Em torne a casa molt plena i em sent molt afortunada d’haver pogut gaudir esta vivència tan increïble”.

Eres part d’un pla traçat per un somiador

Don Bosco arriba a tots els cors, no importa en què cregues. Fa que les persones se senten acollides de manera incondicional, estimades, importants, protagonistes. Fa que se senten part d’un pla traçat, fa més de 150 anys, per un somiador.

Eloisa Pérez residix en una de les cases Don Bosco de FISAT: “He pogut aprendre i conéixer la història del perquè hui tenim una casa ací. Vaig creure que mai entendria o connectaria amb pensaments d’algú d’eixa època, però realment ho he pogut fer i em sent molt agraïda d’això”.

Dayron, del PAE Porta *Oberta: “Per a mi Don Bosco Challenge ha significat veure el món d’algú que ho va donar tot pel bé d’altres persones i sempre va voler traure un somriure al seu voltant i només fer gestos bons. M’ha fet aprendre a ser agraït amb el que tens i el que et donen”.

En un curs en el qual des de Salesians s’ha convidat a creure que hi ha un somni per a cada persona, esta experiència és la confirmació de que és necessari continuar somiant per a transformar.

Raúl Hernández és també salesià cooperador: “Ha sigut una experiència on els somnis de Don Bosco, els somnis dels joves, els nostres somnis i els que Déu té per a nosaltres han confluït i ompliment d’emoció una setmana, un projecte: Don Bosco Challenge”.