De què parlem quan parlem de bon tracte i d’entorns segurs? Què és el Sistema de Protecció Intern (SDPI)? El SDPI és només un requisit legal? En què ens afecta?

Per: FISAT

El bon tracte i els espais segurs no són una etiqueta ni un eslògan més de bones intencions. Es tracta d’un sistema, un procés, unes ferramentes, unes accions, però sobretot és un compromís que va molt més allà de detectar situacions d’abús i vulneració. Implica, com a objectiu últim, el generar una cultura del Bon Tracte i de la cura de totes les persones que formen part de la fundació, especialment cap a xiquetes, xiquets i adolescents.

Més de 15 anys treballant amb infància i adolescència vulnerable, a més d’amb les seues famílies, a través dels nostres projectes ens ha fet viure com una absoluta necessitat la generació de processos de protecció enfront de la violència de les persones beneficiàries en els diferents projectes d’intervenció social, principalment cap a la infància i adolescència.

Antecedents de l’actual sistema SDPI

Per això, en 2018 FISAT va començar un procés per a convertir-se en entitat protectora gràcies al treball conjunt amb la resta d’entitats de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, que amb el patrocini de Porticus Ibèria i l’entitat IIDIS, es van dissenyar els primers Sistemes de Protecció de la Infància (SDPI).

Este primer SDPI donava resposta a les necessitats de Bon Tracte detectades per FISAT, però a més s’alineava amb la Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència enfront de la Violència (LOPIVI). Esta llei respon a l’obligació de protecció de les persones menors d’edat establida en la Convenció sobre els Drets del Xiquet i a l’Objectiu de Desenrotllament Sostenible 16 de l’Agenda 2030: “Promoure societats, justes, pacífiques i inclusives”, i en concret a la meta 16.2: “Posar fi al maltractament, l’explotació, la tracta i totes les formes de violència i tortura contra els xiquets i xiquetes”.

Des d’eixos primers intents de generació de polítiques de protecció, s’ha vingut millorant els sistemes, deixant-ho palés, per exemple, quan actualment hem passat a parlar de Sistema de Protecció Intern perquè, encara que el principal grup d’interés és la infància, adolescència i persones vulnerables, el nostre Sistema busca protegir qualsevol persona vinculada amb l’entitat d’alguna manera (voluntariat, personal contractat, etc.)

Una altra mostra d’esta evolució i busca de la millora constant es veu en què, a la fi de 2023, *FISAT va certificar el seu Sistema de Gestió de Protecció Intern enfront de la violència de xiquets, xiquetes, adolescents i persones socialment vulnerables: UNIX 0070. Un sistema que es renova periòdicament a través d’auditories externes.

A qui beneficia el Sistema de Protecció Intern?

  • Xiquets, xiquetes, adolescents, persones en situació de vulnerabilitat amb els quals intervé FISAT, així com les seues famílies.
  • Les entitats del tercer sector i l’administració que incidixen sobre les vides dels xiquets, les xiquetes i adolescents.
  • Les persones professionals dels equips educatius, així com les persones voluntàries de FISAT.

Com es concreta este Sistema de Protecció Intern?

Com s’assenyala a l’inici d’este article, parlem de generar una cultura del Bon Tracte i de la cura de totes les persones que formen part de la fundació, especialment cap a xiquetes, xiquets i adolescents. Per això és imprescindible que totes les persones que formen part de l’entitat siguen tant receptores com transmissores del bon tracte.

Informació, reflexió i escolta activa

Integrar l’aprenentatge i foment del Bon tracte a través de les dinàmiques ja implantades en els diferents recursos de l’entitat és un dels principals mitjans per a la consecució d’uns entorns segurs.

Per exemple, a través de la “Trobada de famílies”, una ferramenta per a la intervenció familiar dirigida a les famílies de les xiquetes i xiquets dels projectes socioeducatius, es treballa el com es pot assegurar la generació d’entorns segurs i de bon tracte des de l’entorn familiar, i reflexionar sobre com creuen que des de les famílies es pot ajudar a generar un canvi que s’estenga en els seus entorns comunitaris i els dels seus fills i filles.

A través de les Assemblees que se celebren periòdicament en els recursos socioeducatius per a fomentar la participació activa de xiquets i xiquetes, es realitzen dinàmiques i reflexions sobre què és el bon tracte i com creuen que pot aplicar-se en el seu entorn, a més de quins riscos perceben i possibles solucions a estos.

En definitiva, l’objectiu és posar en marxa accions que garantisquen espais de participació per a donar veu a les persones destinatàries que participen de la vida diària de FISAT.

D’altra banda, es duen a terme accions de sensibilització, i espais de reflexió i conscienciació cap al tercer sector i les administracions sobre la importància del bon tracte en les organitzacions.

Codi de conducta, protocols d’actuació i canals de notificació

Paral·lelament, s’ha desenrotllat tot el sistema d’informació i actuació per a previndre, detectar i actuar de manera contundent contra qualsevol modalitat de violència contra les persones que formen part de FISAT o el seu entorn. A través de la web de la fundació està accessible tota la informació (codi de conducta, el protocol actuació) i els canals de notificació: https://www.fisat.es/val/sistema-de-proteccio-intern/

Per a la seua difusió, s’han creat materials informatius: díptics, cartelleria, marcapàgines, en diversos idiomes (espanyol, valencià i àrab) així com punts informatius del canal de notificacions que estan disponibles i visibles en tots els projectes de la fundació. Gràcies al finançament de la Conselleria de Servicis socials, Igualtat i Vivenda, FISAT.

A través del Canal de notificacions de SDPI (ja siga en línia o de notificació directa a la persona responsable del projecte) es pot notificar qualsevol situació real o de sospita en el qual estiguen involucrats xiquets, xiquetes, adolescents, persones vulnerables o qualsevol persona vinculada amb l’entitat.

Un sistema en evolució

El SDPI és un sistema en evolució que aspira a continuar optimitzant-se per a oferir la millors respostes davant situacions de maltractament, per això és important la formació contínua sobre el sistema, dirigit al personal tècnic encarregat directament del SDPI, i persones treballadores en general; així com a persones voluntàries i treballadores de nova incorporació.

L’anàlisi i seguiment de les notificacions realitzades a través dels punts de notificació del SDPI han permés també detectar situacions i realitats que s’han d’abordar de manera profunda. Un bon exemple serien els possibles intents de suïcidi i autolesions per a això s’està treballant en estos *momentosen un protocol d’intervenció davant conductes autolítiques.

Finançament autonòmic:

 

FISAT ha treballat en l’optimització del Sistema de Protecció Intern en 2024 gràcies al finançament de la Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda a través de la subvenció dirigida a programes de promoció dels drets de la infància i l’adolescència i de prevenció, protecció i inserció de persones menors d’edat en situació de risc o amb mesures jurídiques de protecció.