La fundació FISAT ha tingut l’oportunitat de participar en Ara com ara València de la Cadena SER. A través del testimoniatge de Biram, un jove migrant que va arribar a Espanya amb 12 anys, i que va estar vivint en el Pis Magones de FISAT, hem parlat de la joventut migrant.
Per FISAT
La mirada negativa cap a la migració s’ha instal·lat en la nostra societat a través d’una part de la política que insistix en missatges i interpretacions esbiaixades de la realitat. Ara el focus està en la joventut migrant, especialment la que arriba a Espanya sent menors d’edat. Se la considera com menys una càrrega, i s’estén sobre ells la sospita de ser delinqüents en potència.
“A les persones racistes els falta informació. Si tu entens bé no has de ser racista, tot el contrari, has d’ajudar”, considerava Biram. Natural de Gàmbia, va arribar amb 12 anys a Espanya. Complida la majoria d’edat va tindre l’oportunitat de viure en un pis d’emancipació de la Fundació FISAT Salesians Social. El Piso Magone de València va ser la seua llar durant quasi tres anys. Allí va estar acompanyat per un equip educatiu que al costat d’altres companys van ser la seua família, la seua xarxa i la seua referència en el seu camí cap a la vida adulta.
Ara Biram és un exemple per a tots eixos jóvens que creuen davanteres anhelant una vida millor per a ells i per a les seues famílies.
Escolta l’entrevista completa de Biram
Nerea Ferri i Isabel Martínez, educadores en la llar d’emancipació Piso Magone, van explicar en Ara com ara València com es treballa en estos recursos, tan escassos i necessaris per a la joventut (migrant o nascuda a Espanya) que complits els 18 anys deixa d’estar tutelada per l’Administració pública.
El principal és posar-se en la pell d’un jove de 18 anys que es veu en la situació de veure’s ja autònom- explica Nerea-. Totes eixes decisions que ha de prendre i que per a una persona adulta semblen bàsiques, per a un jove de 18 anys no el podem assegurar. Pensem en les persones de 18 anys que coneixem.
En un any aproximadament has d’aprendre a ser totalment autònom, a valdre’t per tu mateix.
“Els jóvens dels pisos d’emancipació se senten afortunats per poder estar en eixe recurs. Biram és un exemple d’èxit, la majoria són així, són molt valentes i fortes per seguir avant”, assegurava Isabel.
Per a Nerea, “Les persones migrants tenen inquietud d’inclusió i és responsabilitat de totes i tots com a societat afavorir eixa inclusió”.
Les hogares de emancipación FISAT són recursos concertats per la Generalitat Valenciana. Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda.