El dilluns 1 d’agost i fins al dia 7 es desenvoluparan els campaments urbans de Cartagena i Elx. Més de 200 xiquets i xiquetes i més d’un centenar de persones voluntàries estan convocades a la diversió, a l’acolliment i a la trobada.
Per: FISAT
Els patis dels col·legis salesians San José Artesà d’Elx i Sant Joan Bosco de Cartagena acolliran els campaments urbans de la Fundació Ángel Tomás- FISAT. Els campaments urbans es desenvolupen en les instal·lacions de les cases salesianes en horari de matins i amb servei de menjars. Estan promoguts per persones voluntàries que s’impliquen en tot el procés de planificació i posada en marxa del campament. La proposta abasta tallers, activitats esportives, excursions per la província, entre altres.
230 xiquets i xiquetes entre 6 i 14 anys es donaran cita de l’1 al 7 d’agost en els campaments urbans de Cartagena i Elx. Cartagena comptarà amb 80 participants i 40 persones voluntàries. El lema d’aquest campament és “Ens mou l’esperança”. Per part del Campament Urbà d’Elx s’estima que participaran 150 xiquetes i xiquets i 65 persones voluntàries.
L’oferta d’activitats educatives el mes d’agost és molt menor i no sempre accessible per a les famílies amb menors recursos. Per aquest motiu en els campaments urbans es treballa en coordinació amb entitats socials i serveis socials de la localitat per a arribar als qui més el necessiten.
Com a novetat d’enguany, el Campament Urbà de Cartagena es desenvolupa des de 2013 però en 2022 s’incorpora als projectes socials de la plataforma social de Salesians Cartagena com a proposta socioeducativa.
David Barqueros, director de la plataforma social de FISAT a Cartagena, valora el projecte: “A través d’aquesta activitat es dona resposta a les necessitats d’oci i temps lliure de fins a 80 xiquets i xiquetes del municipi de Cartagena que per diversos motius no tenen l’oportunitat de participar en activitats com a campaments, escoles d’estiu o l’opció de realitzar un viatge familiar durant les seues vacances. S’assegura, també, que durant aquesta setmana, aquests xiquets i xiquetes es troben ben alimentats, assegurant almenys quatre menjars diaris. Cal agrair enguany la col·laboració de EDUCO en aquest sentit, a més d’agrair les aportacions i donacions que de manera solidària es realitzen perquè aquest projecte tire avant”.
Un campament urbà és un recurs d’acció social que incideix en la realitat de la comunitat en la qual es desenvolupa. Beneficia a xiquets i xiquetes de famílies vulnerables i es treballa en col·laboració amb Serveis Socials de la zona, així com amb altres entitats socials. És un projecte desenvolupat per persones voluntàries.
Escola de voluntariat
El voluntariat és el motor d’aquestos projectes i especialment el voluntariat juvenil. Els campaments urbans es constitueixen com a escoles de voluntariat social, amb la participació de voluntaris i voluntàries joves, que dediquen el seu temps d’estiu i aprenen a conviure amb xiquets i xiquetes amb situacions d’especial necessitat.
Objectius del campament urbà
- Els objectius d’aquest espai educatiu per a joves són els següents:
- Afavorir i consolidar la integració social de xiquets, xiquetes i preadolescents en situació de risc o exclusió.
- Promoure la igualtat de gènere, la convivència en la diversitat i l’educació en valors.
- Sensibilitzar als destinataris del projecte en l’acolliment solidari i el diàleg intercultural.
- Oferir una oportunitat de voluntariat educatiu per a joves amb iniciativa.