Com cada any, s’ha celebrat Conéixer per a voler, una jornada que, de la mà del projecte Alraso i el projecte de sensibilització Pensat i dit promou el diàleg intercultural i interreligiós en temps de Quaresma, Pasqua i Ramadà.
Per: FISAT
S’ha iniciat el passat 30 de març en la Plataforma Social Salesiana de València sant Antoni Abat. En aquesta primera acció, van participar una trentena de persones procedents de diversos països i cultures, és la primera d’un cicle d’activitats que tindran lloc també a València Sant Joan Bosco, Borriana i Alacant.
La jornada va donar inici amb una activitat pedagògica. Després d’una càlida benvinguda, les persones participants es van dividir en dos grups. Cada grup va llegir i va aprendre sobre les qüestions bàsiques de les dues celebracions religioses, descobrint les característiques més emblemàtiques de la tradició islàmica i catòlica, i del temps litúrgic que les embolica. Després, cada grup va exposar a l’altre, de manera breu, en quina, havien entés, consistia cada festivitat. Després d’això es van dividir en xicotets grups per a anar passant per tres sales en les quals hi havia una experiència preparada. D’aquesta manera, es van endinsar en la semifoscor d’una sala il·luminada per ciris, en la qual van concretar la grandaria de la seua espiritualitat i van compartir la forma en la qual viuen; una sala en la qual, a través d’un peculiar dominó, van derrocar mites sobre la religió; i, a més, una en la qual es van divertir jugant a una versió del party en l’amb gestos, preguntes i gargots van tractar d’endevinar elements icònics de cada celebració.
Per a concloure, després de comprendre que, independent a la forma en la qual es viu l’espiritualitat, són moltes més coses les que compartim que les que ens diferencien, van posar el seu granet d’arena per a aplanar un camí compartit que, a pesar que cada persona ho fa calçant unes sabates diferents, es recorre en fraternitat.
El programa Alraso en Comunitat Valenciana és finançat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de l’IRPF; col·laboren Ajuntament de Borriana i Ajuntament d’Alacant.
“Pensat i Dit” és un projecte de Sensibilització FISAT finançat per per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de l’IRPF per a la prevenció del discurs d’odi en espais d’educació no formal.