Segundo García, director de la casa salesiana sant Antoni Abat de València, va convidar a la família salesiana a continuar somiant amb nous projectes que brinden oportunitats a les persones que més ho necessiten, especialment en aquests moments de crisi social i econòmica que ha portat la pandèmia.
Per: FISAT
Segundo García ha estrenat la nova temporada de FISAT et conta, un espai a través d’Instagram que connecta a la Fundació Ángel Tomás- FISAT amb persones o entitats que col·laboren amb FISAT per a donar a conéixer el treball i el compromís pel social.
Les plataformes socials de cadascuna de les cases salesianes donen resposta a diferents realitats del nostre entorn i a les persones més vulnerables. Amb aquestes trobades de FISAT et conta, seran els directors de les nostres casa salesianes els que visibilitzen els projectes i el treball que es realitza en ells per a acostar-lo a tots els altres ambients i persones que formen part de la família salesiana.
La plataforma social de sant Antoni Abat
Sant Antoni Abat conta amb sis dels 30 projectes de la Fundació Ángel Tomás: Grupo Martes, el projecte més veterà iniciat per Ángel Tomás, per a recolzar les persones amb addiccions en la seua rehabilitació i inserció en la societat; els projectes socioeducatius per a xiquets, xiquetes i joves, Projecte de Suport Educatiu (PAE) Don Bosco i el centre de dia Don Bosco; els projectes residencials: residència d’acolliment de menors Casa Don Bosco València i les llars d’emancipació per a joves extutelats: pisos Magone; i el projecte d’inserció sociolaboral Somos Parte València.
Sant Antoni Abat és una casa àmplia, composta per l’ambient Escola, Centre Juvenil, Parròquia i les plataformes socials. “La nostra obra s’ha anat enriquint per la presència dels projectes socials. Què aporten? En primer lloc aquesta sensibilitat per l’atenció a les persones amb majors necessitats; que no és privilegi d’aquest ambient, també existeix aquesta sensibilitat a l’escola, el centre juvenil o la parròquia però el fet que hi haja específicament projectes que atenen els xiquets, els joves amb major vulnerabilitat enriqueix a l’obra perquè ens connecta directament amb el privilegiats de l’obra salesiana i que estan en la intuïció fonamental de Don Bosco. El sistema salesià naix del contacte de Don Bosco amb aquests joves amb majors dificultats”, ens explica Segundo.
El fet de tindre a persones que estan participant en aquestos projectes també ens ajuda a educar en la sensibilitat a xiquetes, xiquets i joves del col·legi i del centre juvenil perquè veuen altres realitats, coneixen a altres persones, altres cultures”. Especialment en els pisos d’emancipació Magone on la totalitat dels xics són d’altres països. “Ens aporten la seua cultura, diferent llengua, religió, ens porten pluralitat, dinamisme i ens ajuden a connectar diferents iniciatives solidàries. Nosaltres com a obra també ens bolquem a col·laborar amb aquests projectes socials de la fundació. Serveixen per a canalitzar alguns dels nostres gestos solidaris, no tots perquè la solidaritat ens convida a mirar una miqueta més lluny però també”.
Ángel Tomás
Amb Segundo García recordem a Ángel Tomás. “Va ser una gran persona, un gran salesià, sacerdot, psicòleg, per a mi un gran pare, mestre, amic, company… Ángel va tindre eixa sensibilitat especial cap als altres i va treballar per la defensa de la dignitat de totes les persones”.
De les seues visites i acompanyament en la presó Model de València, va sorgir el projecte Grupo Martes. “Va ser especialment sensible al món de les addiccions i va descobrir en aquestes visites que moltes persones entraven per la drogoaddicció. Ell va voler fundar aquest grup d’ajuda per a quan les persones isqueren de la presó trobaren un grup de referència en el qual reorientar la seua vida. Ell es va convertir en un model d’atenció. Per als salesians va ser un impuls de suscitar en nosaltres aquest desig d’acostar-nos a les persones amb majors necessitats”.
“En situacions de crisis és més necessari que mai la solidaritat. Pensem que amb el finançament públic és suficient, que cobrim totes les necessitats, però no és així. Hi ha projectes que són xicotets i necessitem el suport de la gent més pròxima a nosaltres.
“Es pot col·laborar de moltes maneres. En primer lloc des del voluntariat, per exemple amb classes d’alfabetització per als joves migrants dels pisos d’emancipació”.
“El primer recurs del voluntariat són les persones i el poder trobar a gent que dedique el temps; de fet hi ha projectes que se sostenen amb el voluntariat, com a Grupo Martes”.
“La col·laboració econòmica per xicoteta que siga pot ajudar a continuar somiant al fet que puguen sorgir nous projectes”. “D’una anàlisi una mica més exhaustiu de la realitat, amb aquesta pandèmia descobrirem noves necessitats, pot ser que algunes vengen acompanyades de finançament però pot ser que unes altres no”.
“És important que en primer lloc, la gent que ens sentim en salesià puguem col·laborar també econòmicament. En una obra salesiana com aquesta que és molt gran a nivell de col·legi, de parròquia, si trobàrem persones que volgueren col·laborar amb nosaltres com a socis amb la fundació estaria fenomenal. Això ens permetria continuar somiant, això és important perquè el que no se somia no es fa possible”.