Més de 90 treballadores i treballadors de la Fundació Ángel Tomás – FISATes van reunir en salesians Godelleta per a celebrar les Jornada d’Inici de Curs. La trobada té un caràcter informatiu, formatiu i convivencial i serveix com a punt de partida per a iniciar les programacions del curs de cada projecte de la Fundació.
Per: FISAT
Enguany, atés el nombre significatiu de noves incorporacions, s’ha posat l’accent principalment en formació específica d’identitat salesiana com el Sistema Preventiu; el Bon dia, bona vesprada o bona nit, píndola per a reflexionar que va originar Mamà Margarita, mare de Don Bosco, i que s’ha incorporat a la pedagogia salesiana per a formar en consciència ètica.
Som Un
El Bona vesprada d’inici de la Jornada va estar centrat en la nova campanya inspectorial, Som Un. Des de FISAT es va instar a fer de l’exercici personal de cadascuna de les persones que treballen en l’entitat, una vocació compartida.
Un punt destacat de les informacions va ser la nova estructura que adquirirà FISAT per a assumir un model d’organització d’àmbit inspectorial, en l’horitzó previst en 2021.
Ja s’han fet els primers passos per a crear un esquema comú en totes les entitats socials salesianes de la Inspectoría María Auxiliadora. Sobre aquest tema, s’ha creat la figura de directors/as de Plataforma Educativa Social (PES) que es correspon amb cases salesianes: València sant Antoni Abat, València Sant Joan Bosco, Borriana, Cartagena i per territori en el cas d’Alacant que conjumina els projectes d’Alacant, Elx, Alcoi i Villena.
D’aquesta nova etapa que inicia la Fundació, el seu director, Nacho Beltrán, va llançar els nous reptes als quals s’enfronta l’entitat, no solament pel nou model d’organització sinó especialment pel seu creixement en nombre de treballadores i treballadors: saber créixer, estabilitzar els equips; créixer en número però saber créixer com a persones.
“Tenim la sort de presenciar experiències brutals de vida. Aprenguem d’aquestes persones”
La formació de la Jornada va ser a càrrec de Nolo Tarín, director de la Casa Don Bosco de València qui va articular una amena xarrada titulada “Com ser educador i no morir en l’intent”. Nolo va compartir la seua experiència professional i personal per a traslladar valuosos aprenentatges com la humilitat i el saber perdonar-se.
El director de la casa Don Bosco va incidir en la importància de conéixer a la persona que tenim davant. Aplicat a la intervenció amb menors i joves, “conéixer les seues diferents facetes et permet connectar i comprendre què és bàsic per a poder actuar i intervindre de forma adequada”.
Nolo va reconéixer que una de les experiències que li mou com a educador és descobrir les capacitats de superació de les persones amb les quals treballa. “Tenim la sort de presenciar experiències brutals de vida. Aprenguem d’aquestes persones”.
La segona part de la formació va permetre conéixer de primera mà les experiència d’educadors i educadores de diferents projectes, com Sole, educadora de la Casa Don Bosco de Borriana; Asensio, prospector laboral en Som Part Cartagena, Rosana, coordinadora de pisos d’emancipació; o Charo de la Casa Don Bosco de València. Històries de superació, de resilencia que van arrancar riures i llàgrimes i sobretot, va deixar al descobert allò que ens dóna forces per a continuar.
La segona sessió de la Jornada va ser eminentment formativa amb sis tallers que van abordar:
- Aplicacions pràctiques del sistema preventiu
- Registre d’intervenció educativa en la Plataforma FISAT.
- Bones pràctiques del Bon dia, Bona vesprada i Bona nit.
- Tallers HOPE-BAE com a eines per a la Inserció sociolaboral del programa Som Part.
- Programa psicoeducativo grupal d’educació parental: café en família un espai de trobada per al canvi. Experiència de la PES Borriana.
- La Comunicació en FISAT.