La Comunitat Valenciana es referent en Responsabilitat Social Corporativa, sobretot després de l’aprovació fa més d’un any de la Llei 18/2018 del 13 de juliol de Foment de la Responsabilitat Social, “que situa a la Comunitat Valenciana dins de les polítiques pioneres de compromisos  en valors de l’Administració Pública i del grups d’interés en general”, explica Josep Ochoa en una entrevista gravada en la Universitat d’Alacant on exerceix com a professor de Dret Administratiu després de la seua eixida de la Generalitat Valenciana. 

Per: Joana Monzó Esteve

Josep Ochoa participarà en la Jornada QRSC de FISAT

Josep Ochoa Monzó va ser director general de RSC i Foment de l’Autogovern en la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social i Cooperació en la VIII legislatura del Govern valencià. Ochoa ha sigut un dels impulsors de la Càtedra de RSC en la Universitat d’Alacant. En vespres de la celebració de la II Jornada de RSC de la Fundació Ángel Tomás – FISAT, repassa l’actualitat de la RSC a la Comunitat Valenciana; així com el paper de l’Administració Pública, el Tercer Sector i el teixit empresarial. Ochoa participarà com a ponent en la Jornada QRSC d’Alacant el pròxim 3 d’octubre.

Aquesta iniciativa està finançada por la Conselleria de Cooperació, Transparència, Participació i Qualitat Democràtica.

L’aprovació de la Llei del Foment de la RS cerca promoure un salt qualitatiu i quantitatiu quant a la penetració de la RS en la societat valenciana. Per a Ochoa, el paper de l’Administració pública es clau però ha de ser de foment i estímul: “La RS ha de ser voluntària, deixar-se a la iniciativa dels diferents grups d’interés (empreses, tercer sector, institucions…) i l’administració no pot ser aliena a determinats valors que ha de fomentar i impulsar perquè aquestes entitats vagen més enllà de la l’obligació legal”. Més d’un any després des de l’aprovació de la llei, el 13 de juliol de 2018, estan pendents de desenvolupar els diferents reglaments: tals com determinar com una entitat ha d’estar certificada o qualificada com a entitat valenciana socialment responsable; les clàusules de RS en la contractació pública, peça clave de la Llei; o la creació d’una xarxa de territoris socialment responsables.

Per a Ochoa, una altra tasca important es com es desenvolupa el Consell de RS i  l’Observatori on han de tindre un paper clave les entitats del Tercer Sector.al marge de les clàusules de RS en la contractació pública, l’ex-director de Responsabilitat Social, confia que el marc de seguretat jurídica que dota la llei siga estímul suficient perquè els grups d’interés puguen externalitzar les seues acciones en matèria de RS. “Ara, quan parlem de Responsabilitat Social o de memòria de sostenibilitat, coneixem l’espill en el qual hem de mirar-nos”. 

El Paper del Tercer Sector i de les PIMES 

Josep Ochoa considera que el Tercer Sector té un paper fonamental i van ser interlocutors  claus en l’elaboració de la llei. “El Tercer Sector fa polítiques de RS en acció, donen el salt de la teoria i fan visibles els compromisos socials, mediambientals, ètics, d’integració de col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió social”.

Igualment clau és el paper de les PIMES. “El paper de les pimes és el  mateix que el de la gran empresa. A voltes es té un punt d’eixida fins i tot més privilegiat per a adoptar mesures de responsabilitat social,  en ocasions sense saber que es tracten de mesures de RS perquè por diferents circumstàncies, tenen assimilats uns valors en temes econòmics, socials, etc., que després posen en marxa”. Per a Ochoa, en definitiva, la RS part de com entenguem aquests valors intangibles que suposen aquest compromís més enllà d’aquestes obligacions legals (econòmic, social, ètic, mediambiental…)”.

 

APUNTA’T A LES JORNADES DE RSC A VALÈNCIA O ALACANT