En el marc del dia dels Drets de la Infància, la Casa Don Bosco de València, recurs residencial per a xiquets, xiquetes i adolescents de la Fundació Ángel Tomás- FISAT, va acollir la jornada “Juntes per la Infància”.

 

Per: FISAT

Van assistir més de 40 professionals que treballen en diferents àmbits (escoles, serveis socials municipals, centres de joventut, direcció general de la Generalitat Valenciana, recursos socials, entre altres.) per a reflexionar sobre la salut mental i l’atenció a la diversitat de la infància i adolescència.

La jornada va estar coordinada per Charo Cortés, psicòloga de la Casa Don Bosco de València, qui va agrair el compromís de tot l’equip educatiu de la Casa: “res d’això hauria estat possible sense el suport de tots els companys i companyes de la Casa que s’han bolcat en la preparació d’aquesta jornada”. L’activitat també va comptar amb la col·laboració de la psiquiatra infantil, Inma Marcos Méndez.

“Juntes per la Infància” és una iniciativa per a reforçar el treball en xarxa i unir sinergies entre totes les persones i entitats que treballen amb la infància i la joventut. L’objectiu és millorar la intervenció amb els xiquets, xiquetes i adolescents i les seves famílies a través de la col·laboració i el coneixement mutu dels recursos. “Som serveis diferents, amb maneres de treballar diferents però amb un punt en comú: la infància”.

La jornada es va estructurar en diferents temps. A través de la presentació d’un cas pràctic basat en casos reals, les persones assistents van reflexionar en grups multidisciplinaris sobre com millorar l’atenció del menor a través d’una intervenció diferent a la plantejada.
Posteriorment cada grup va presentar les seves conclusions.

Les principals conclusions van apuntar a:

  • Necessitat de treballar en xarxa i reforçar els equips.
  • Destinar majors recursos als col·legis per a la detecció de situacions de vulneració dels drets de les xiquetes i xiquets.
  • Facilitar els processos per damunt de la burocràcia
  • Necessitat d’un canvi de percepció dels Serveis Socials, actualment vists com asistencialista.
  • Destinar majors recursos al suport familiar
  • Fomentar el sistema preventiu mitjançant majors recursos.

Els qui estem treballant amb la infància hem de canviar la nostra manera de pensar, treballar d’una altra manera i no escudar-nos en la falta de recursos”

Per la seva part, Inma Marcos va advocar per un canvi de paradigma perquè “estem fallant a nivell social”. “Els qui estem treballant amb la infància hem de canviar la nostra manera de pensar, treballar d’una altra manera i no escudar-nos en la falta de recursos”.

Per a la psiquiatra, un punt essencial en el canvi de paradigma és l’escola, “perquè és punt de trobada on la infància passa el 80% del seu temps. L’escola ha d’escometre un canvi de filosofia, açí a nivell social és on podem adonar-nos dels problemes del nen o nena”.

FISAT i la infància més vulnerable

FISAT treballa a favor de la infància i joventut, a través de la prevenció, de l’educació i del seu desenvolupament personal. Actualment compta amb 15 projectes dirigits a xiquets, xiquetes i adolescents: residències d’acolliment, pis d’acolliment, centres de dia, projectes de suport educatiu i campaments urbans.

La Casa Don Bosco València és una residència d’acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents, que pertany a la Casa salesiana de Sant Antoni Abat, és un recurs concertat per la Generalitat Valenciana. Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.