Coincidint amb el dia internacional dels drets de la infància, la residència d’acolliment, Casa Don Bosco València, ha organitzat la jornada “Juntes per la Infància” que ha aconseguit convocar a professionals de diferents àmbits i que d’alguna manera estan incidint en els xiquets, xiquetes i adolescents que viuen en aquest centre de protecció.
Por
L’objectiu principal de la jornada ha sigut conéixer-se i crear aliances que permeten millorar els mecanismes de coordinació entre professionals de l’àmbit sanitari, educatiu i dels serveis socials. A l’acte han assistit 22 professionals de diferents serveis: secció del menor de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques inclusives, Equips d’intervenció familiar dels ajuntaments de València i Albal, Unitats de salut mental infantil de València (Miguel Servet) i de Paterna, Unitat de salut sexual i reproductiva de zona, Àrea de salut pública de València, centres educatius CEIP Max Aub i San Antonio Abad, programa d’Absentisme escolar de l’Ajuntament de València, centre de Joventut de Orriols, Serveis socials municipals d’Albal i centre de protecció de menors “Llar Champagnat”.
La jornada s’ha iniciat amb una breu presentació del director de la Casa Don Bosco, en la qual ha expressat l’alegria de l’equip per l’èxit de la convocatòria. També ha ressaltat la importància de la coordinació entre els diferents professionals, posant l’accent en el fet que a més de ser efectiva ha de ser “afectiva”. Ja que en la mesura que ens coneixem, creem una relació i empatitzem amb la realitat que viu cada servei, la qualitat de la coordinació sol augmentar exponencialment, beneficiant directament a aquests xiquets, xiquetes i adolescents tan vulnerables
Posteriorment, cada participant s’ha presentat i ha explicat breument la composició dels seus equips de treball, juntament amb les seues principals línies d’actuació. L’equip educatiu de la Casa Don Bosco també ha explicat la seua metodologia de treball, fent un especial esment a l’acció tutorial i a les mesures que s’articulen per a generar i enfortir els vincles afectius que caracteritzen la seua intervenció.
Per a acabar aquesta primera part de la trobada, el centre de Dia Don Bosco ha presentat el seu programa d’inserció laboral i ha oferit una mostra d’aquest, convidant als participants a un excel·lent desdejuni en els locals annexos del centre de formació “Domigo Savio”.
Després de la pausa, s’han organitzat quatre grups de treball, en els quals s’ha reflexionat sobre les dificultats i possibilitats de la coordinació entre diferents agents educatius i socials. Finalment, cada grup ha exposat les seues conclusions i s’ha produït un diàleg en el qual han sorgit interessants propostes de millora. Les paraules apoderament, capacitació i acompanyament han tingut un esment especial. Així com la importància de la comunicació, el llenguatge comú i el canvi de mirada, una mirada que permeta veure més enllà, d’alló que hi ha darrere de cada persona amb la qual intervenim.
La jornada ha resultat molt satisfactòria per a totes les parts. S’ha tancat amb un sincer agraïment als participants, juntament amb el reconeixement col·lectiu de la necessitat de generar espais d’aquest tipus que donen valor a la coordinació entre serveis i contribuïsquen a millorar l’atenció als xiquets, xiquetes i adolescents més desprotegits.