La ong Datos Solidarios  ha desenvolupat un projecte per al programa Somos Parte d’inserció sociolaboral de la Fundació Ángel Tomás- FISAT, a través del qual es millorarà la cerca d’empreses col·laboradores.
Per: FISAT
La ong Datos Solidarios  ha desenvolupat un projecte per al programa Somos Parte d’inserció sociolaboral de la Fundació Ángel Tomás- FISAT, a través del qual es millorarà la cerca d’empreses col·laboradores.

La col·laboració amb empreses és un element clau per a les entitat socials com la Fundació Ángel Tomás- FISAT. Especialment per al programa d’inserció sociolaboral Somos Parte que es desenvolupa a València, Alacant, Castelló i Cartagena. Gràcies al suport de les empreses és possible establir línies de responsabilitat social, oferir experiències laborals, mentoring, tallers especialitzats, entre altres recursos, que milloren la intervenció dels projectes. No obstant això, el procés d’elaborar una base de dades veraç amb dades de contacte actualitzats, filtrades per categories, activitats econòmiques, àrees d’actuació, etc, segons les necessitats de cada projecte, és un treball en el qual cal invertir molts recursos; “un treball sempre a mitj fer per la falta de temps i de personal dedicat a això”, reconeixen des del programa.

Datos Solidarios ha revertit aquest problema gràcies a l’aplicació de la tecnologia. “El problema era que, fins ara, la cerca de possibles col·laboradors era completament manual, lenta i poc eficient. Des de Datos Solidarios hem ajudat a automatitzar la recollida de dades de les empreses, reduint el temps de setmanes a minuts i augmentant considerablement el volum de dades obtingut”, expliquen des de la ong. 

“Amb la nova aplicació tenim a un només clic un llistat d’empreses que a priori reuneixen els requisits necessaris per a proposar-los diferents actuacions ja siga pràctiques d’alumnes, visites a les seues instal·lacions o altres col·laboracions”, indiquen des del programa.

Què és Datos Solidarios?

Datos Solidarios va nàixer fa un any. És una iniciativa per a ajudar altres ONGs i projectes socials a aprofitar al màxim les dades i la tecnologia. “Utilitzem les mateixes tècniques i algorismes que utilitzen les empreses en el seu dia a dia, per a intentar ajudar al fet que les ONGs milloren el seu funcionament i aconseguisquen ser més efectives”, ens expliquen.

Al capdavant de Datos Solidarios estan dos joves valencians emprenedors que han decidit emprar part del seu temps i els seus coneixements a ajudar al fet que el Tercer sector compte amb eines tan essencials com és l’anàlisi de dades per a millorar la seua gestió. 

Arturo Miquel és graduat en Física i treballa com a analista de dades en una consultora tecnològica. Miguel Penades va estudiar un bootcamp (curs intensiu) de programació a Hong Kong i acumula diversos anys d’experiència treballant com a programador a Àsia. Actualment es dedica a la programació backend de servidors. 

Existeix alguna organització similar a la vostra? Si, hi ha diverses organitzacions al voltant del món amb perspectives similars. En concret DataKind, als EUA, és una gran inspiració per a nosaltres. 

En què us baseu per a acceptar un projecte? L’únic criteri que tenim és que provinga d’una organització sense ànim de lucre. Després analitzem que puguem generar un bon impacte en l’organització i que el projecte siga factible. En molts casos ens asseiem a parlar en la primera entrevista i busquem juntament amb l’ONG possibles àrees en les quals puguem ajudar-los a ser més eficients mitjançant l’anàlisi de dades. 

Teniu algun tipus de finançament? No contem amb cap finançament. Tan sols el treball dels nostres voluntaris. 

Com es pot col·laborar amb el vostre projecte? Inscribiend-se en la nostra web: https://www.datos-solidarios.org/hazte-voluntario. També pots ajudar-nos difonent la nostra tasca, explica-li-ho a qualsevol que cregues que pot interessar-li! 

Quines manques detecteu en les ONG que podria ajudar-les a millorar la seua gestió? Cada ONG és un món, i els problemes tendeixen a ser molt diferents. Però a grans trets solem ajudar a reduir el temps que l’ONG passa buscant dades i informació, i els processos d’anàlisis de dades existents.

El nostre objectiu és que l’ONG puga passar més temps dedicant-se al seu treball i menys temps darrere d’un escriptori buscant informació o emplenant fulles de Excel. 

Un altre problema comú que observem són casos d’ONGs que tenen moltes dades però no tenen temps o recursos per a analitzar-los en profunditat, en aquests casos ajudem a donar sentit a les dades, ajudant a millorar la presa de decisions dins de l’organització. 

Quin és el treball més motivador que heu fet des que va començar Datos Solidarios? Ademés del projecte de FISAT que ha sigut un projecte molt motivador, destacaria el projecte d’anàlisi de fems en platges juntament amb BioAgradables. On els ajudem a estructurar les dades existents, automatitzar la seua recollida, i mostrar la visualització de les dades de manera interactiva en el seu web. És un projecte amb el qual estem molt contents.

Actualment estem desenvolupant una aplicació web per al diagnòstic de la malnutrició infantil en diverses regions d’Àfrica. És un projecte amb el qual estem molt motivats, i que ens sembla que té un gran impacte social.