Miguel Gambín, director de Salesians Elx, va xarrar en FISAT et conta. Sense pèls en la llengua, directe, didàctic i acudint en cada afirmació als textos de l’Evangeli per a recordar-nos que no és un invent modern ni una moda: el compromís social, la solidaritat, l’acolliment de la persona migrant…., entren en els plans de Déu i com a Família salesiana estem cridats a lluitar units per un món més just.
Per: FISAT
Les xarrades de FISAT et conta amb els diferents directors de les presències salesianes ens acosten als projectes de les plataformes socials, però sobretot ens recorden el sentit i la missió dels salesians.
GAUDEIX DE LA XARRADA COMPLETA AMB MIGUEL GAMBÍN EN INSTAGRAM“Una de les lliçons d’aquesta pandèmia és que no podem seguir així. El model econòmic que impera en el món és un disbarat que està causant molt dolor”.
Qui conega a Miguel Gambín o ho seguisca en xarxes socials, especialment en Twitter (@dugubloss) o en l’espai d’opinió de Salesianos.info, reconeixerà en les seues paraules a una persona clara, defensora dels drets humans, i molt crítica amb aquells que enarboren la bandera del cristianisme arremetent contra el proïsme, especialment contra els més vulnerables.
En aquesta línia transcorre aquesta xarrada en la qual Miguel apel·la al canvi i a aprendre les lliçons que ens està donant la pandèmia. “No podem seguir així, és necessari replantejar-se tot de zero, és necessari pensar en una economia sostenible, noves relacions, major respecte pel medi ambient. Per a qui la vulga aprendre aquesta lliçó és contundent. La pandèmia ha augmentat la bretxa entre rics i pobres i això és inacceptable. No podem assumir-ho com si això fóra el resultat d’una borrasca de l’Atlàntic o les lleis de la naturalesa. Això no són lleis de la naturalesa, la desigualtat són lleis fetes per humans”.
“Lluitar units per un món més just. Això està en l’ADN salesià i ho diuen els nostres documents; i això ens hauria d’estimular per a lluitar amb totes les nostres forces per un món, segons el projecte de Déu. No estem inventant res nou, però això s’ha d’actualitzar en cada context i en el de la pandèmia especialment”.
Plataforma social salesiana d’Elx
La Fundació Ángel Tomás- FISAT té a Elx dos projectes: el Campament Urbà d’Elx, que cada estiu ofereix una setmana d’educació en el temps lliure, dirigit a xiquets i xiquetes de famílies en situació de vulnerabilitat; i la llar d’emancipació Casa Mamà Margarita, per a joves extutelats.
El Campament urbà és a més una escola de voluntariat, un peça fonamental en la formació de les persones, especialment de la joventut, i que Miguel qualifica de transformador.
Quina importància té el voluntariat en les persones joves?
“Canvia la vida de la gent. Ho he vist en alumnes meus que han passat per classes de batxillerat. Veure com es transformen, els fa més responsables. El fet de descentrar-se i d’eixir-se d’un mateix és una teràpia magnífica. A part d’estar en plena línia amb l’Evangeli és que ens fa millors.
I quan veus a persones que solen ser excessivament narcisista ocupar-se dels altres…, es transformen.
Un dels mals de la nostra època és l’egocentrisme, el mirar-se contínuament el melic i això és tòxic. Moltes patologies, depressions, sorgeixen de centrar-se en excés en un mateix. Descentrar-se, pensar en les necessitats dels altres, pensar en tasques col·lectives, en alguna cosa a transformar, canvia a les persones i això és psicològicament més sa; i des del punt de vista evangèlic és coherent. Està tot unit a la felicitat i a l’equilibri personal”.
Des de la teua pròpia casa salesiana pots començar a transformar el món. Des del voluntariat i amb una aportació econòmica com a soci/a, fet que ajuda a mantindre els projectes socials i a donar-los estabilitat.
“Els socis són una base importantíssima. Anime a involucrar-se.
En aquest món hi ha una quantitat de problemes enorme i no arribarem a tots. Però Jesús no va curar a tots els necessitosos en la Galilea del seu temps, però amb els seus gestos va ajudar a entendre que és possible que les coses siguen d’una altra manera. Don Bosco no va poder acollir a tots els orfes, els joves abandonats, però amb el seu gest va fer possible que estiguem hui ací. Han passat milions de joves després per altres persones que han seguit els seus passos. Es tracta de fer el que puguem, cadascú des de la seua energia, creativitat i sense perdre eixa frisança. Ens ha de coure el món en el qual vivim, hi ha tanta injustícia, hi ha tantes coses per canviar….”.
Coneixes els projectes socials de la teua casa salesiana?
Entra en: https://www.fisat.es/contigosomosmas/
Hi ha moltes maneres de col·laborar amb els projectes socials de la Fundació Ángel Tomás- FISAT
FISAT et conta. Activitat per a la promoció del voluntariat i el compromís social. Desenvolupa: Voluntariat i Sensibilització. Col·labora la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de la convocatòria de l’IRPF.