Nando Navarro, director de Salesians Sant Joan Bosco, ha xarrat en FISAT et conta amb Cristina Martínez, tècnica de Voluntariat i Sensibilització de la Fundació Ángel Tomás- FISAT. Una bonica conversa a través de la qual coneixem una mica més de prop el Centre d’Atenció Diürna Entre Amics i a la llar d’emancipació Pis Maín.
Per: FISAT
Sens dubte, els directors de les cases salesianes són excel·lents ambaixadors dels projectes socials que es desenvolupen en l’ambient plataformes.
Nando ens aporta també la seua experiència personal acompanyant als equips educatius i als xiquets, xiquetes i joves dels recursos socials de la casa salesiana. I amb ell tenim la possibilitat de descobrir no sols un recurs al qual poder secundar, sinó a les persones que hi ha en ell. Ens anima a formar part d’això.
“El soci de FISAT té la sort de poder sentir-se part d’aquest procés”. Acostar-se al centre de dia i descobrir de què formaràs part, és el valor afegit que t’ofereix participar en els projectes socials de la teua pròpia casa salesiana. La proximitat, la transparència i la confiança d’uns projectes que segueixen el llegat de Don Bosco.
Els projectes socials de Salesians Sant Joan Bosco
El centre de dia Entre Amics va sorgir des del voluntariat dels joves del centre juvenil, de “gent amb cor salesià en el barri”, explica Nando. Una mostra de la implicació de les cases salesianes en la comunitat en la qual se situen. “El barri de Na Rovella és dels més necessitats de València i que puguem tindre la casa salesiana en aquest barri és per a nosaltres un orgull perquè pensem que estem on hem d’estar”, apunta.
Del centre de dia i del projecte de suport educatiu Entre Amics, destaca l’ambient de família. “És molt bonic per l’alegria amb els xavals, se senten en família, a casa, és la seua casa”; i la tasca que es fa amb les pròpies famílies dels xiquets, xiquetes i adolescents que assisteixen. “Es fa un procés d’acompanyament que és molt bonic perquè aquestes famílies se senten recolzades, tenen un lloc al qual acudir, tenen a algú que els està recolzant en una cosa tan important per a ells com són els seus fills”.
La llar d’emancipació Pis Maín acompanya a joves extutelades, que han complit la majoria d’edat perquè puguen emancipar-se i adquirisquen autonomia. Ha sigut el primer pis d’emancipació per a xiques de la Fundació Ángel Tomás. “És molt bonic -conta Nando- perquè quan estic amb elles descobrisc unes xiques molt valentes. Transmeten moltes ganes de viure, de viure de veritat. Malgrat totes les seues dificultats han decidit apostar per la vida. Són un exemple”.
Una de les tasques dels salesians de les cases és acompanyar als equips educatius dels recursos socials. Cuidar als que cuiden és fonamental en el procés, com després reflexiona Nando.
“Els educadors tant del centre de dia com del pis són una passada. La implicació, l’afecte, el treball, el “donbosco” que són per als xavals, les ganes de créixer en identitat, de créixer ells com a persones per a poder transmetre-li-ho als xavals. Hi ha una motivació brutal.
Ací a la casa tenim un gran regal amb els educadors socials. Ens donen lliçons d’amor i sobretot d’opció pel més difícil, pels xavals amb més dificultats. Són un far per a la resta d’educadors de la casa”.
Salesians Sant Joan Bosco és una casa solidària. Se li pot demanar més a la Família salesiana? quins reptes podem plantejar-los i com se’ls pot acompanyar?
Tenim un repte molt important si volem continuar sent un referent en el nostre barri en la cura dels nostres xavals. “Tenim el repte de cuidar-nos a nosaltres mateixos perquè la situació està sent molt difícil. S’imposa una reflexió seriosa sobre com podem cuidar-nos perquè si no, no estarem disponibles i les necessitats són moltes en aquests moments.
Si no aprenem a cuidar-nos no serem capaços de cuidar a les persones que vénen a posar-se a les nostres mans”.