La defensa, difusió, visibilització i la promoció dels drets de la infància són alguns dels objectius que ha proposat la Fundació FISAT en el programa de sensibilització No hi ha dret? Garantir els drets de la infància és un compromís de l’entitat que a més ha de fer-se en el marc d’una societat involucrada a assumir el repte.
Per: FISAT
No hi ha dret? és un programa dirigit tant a un públic intern, -els projectes de FISAT- i a l’extern, la societat en general. S’articula a través de diferents línies d’acció, canals i eines per a incidir sobre els principals problemes detectats que afecten els drets de la infància, especialment la més vulnerable.
No hi ha dret? enfront de les necessitats de la infància
Hui dia la vulneració dels drets dels xiquets i xiquetes continua sent una de les majors assignatures pendents que tenim com a societat.
- Persisteix l’odi contra la infància migrant.
- Pese al dret de protecció de la vida, continua la violència cap a la infància.
- Persisteix el adultocentrisme estructural malgrat els drets de la infància referits a la seua participació en la ciutadania.
- Davant el dret a una vida digna, augmenta la pobresa infantil.
- Malgrat el dret a una alimentació adequada, persisteix l’obesitat infantil o la impossibilitat de proporcionar dietes equilibrades i adequades a la seua edat.
- Continua havent-hi famílies que resideixen en habitatges precaris en contra dels drets a un habitatge i condicions de vida digna.
Conscients de tot això, FISAT ha articulat el projecte de sensibilització No hi ha dret? per a la promoció dels drets de la infància en xiquetes, xiquets i adolescents que es troben en situació de vulnerabilitat, així com de persones adultes que intervenen en la seua educació, ja siga en l’àmbit formal, no formal o informal.
Sobre quins aspectes vol incidir No hi ha dret?
- Foment de la participació infantil en la defensa dels seus drets.
- Difusió dels drets de la infància entre les xiquetes, xiquets i adolescents en situació de risc o vulnerabilitat social.
- Promoció dels drets de la infància davant la societat civil.
- Visibilització dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents en situació de vulnerabilitat.
- Aliança per a la difusió de materials de sensibilització dels drets de la infància entre entitats del tercer sector.
Què proposem a través de No hi ha dret?’”
- Desenvolupament d’un itinerari de promoció dels drets de la infància per a xiquetes, xiquets i adolescents.
- Sessions formatives en matèria de promoció dels drets de la infància amb xiquets, xiquetes i adolescents.
- Promoció d’espais de participació de la infància dins de les accions formatives.
- Campanya de sensibilització en matèria de drets de la infància en xarxes socials.
- Material d’aprenentatge didàctic, amigable i accessible en matèria de promoció dels drets de la infància, que es distribuirà en els centres del sistema de protecció de la infància de la Comunitat Valenciana.
- Desenvolupament d’un gran esdeveniment formatiu per a educadors, educadors i estudiants, futurs professionals de la intervenció socioeducativa de les II Jornades FISAT: Drets de la infància. Esta jornada es va celebrar el passat 10 de novembre en Caixaforum València amb una participació de 300 persones.
- Celebració de “Les Nits de FISAT” un esdeveniment ciutadà que divulgue els drets de la infància.
Facilitació del treball en xarxa entre entitats del tercer sector i l’administració pública.
No hi ha dret? és un programa subvencionat a través de la línia de Prevenció i protecció de la Infància. Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, per la qual es concedeixen subvencions dirigides a programes de promoció dels drets de la infància i l’adolescència, i de prevenció, protecció i inserció de persones menors d’edat en situació de risc o amb mesures jurídiques de protecció, per a l’exercici 2023.