La Fundació Ángel Tomás- FISAT ha sigut beneficiària del projecte Pilotem Comunitat Valenciana per a la inclusió social. Gràcies a Pilotem, FISAT reforçarà les seues accions dirigides a la població en situació de vulnerabilitat amb la qual ja treballa, millorant l’atenció i els recursos.
Per: FISAT
Pilotem sorgeix del conveni de col·laboració entre la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i l’Administració General de l’Estat, a través de la Secretaria General d’Objectius i Polítiques d’Inclusió i Previsió Social, per a la realització del projecte Pilotem Comunitat Valenciana per a la inclusió social.
En el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, s’estableix una subvenció directa de 10.243.668,33 euros destinada a la realització de projectes pilot innovadors per al desenvolupament d’itineraris d’inclusió social per a col·lectius específics, aplicant en cada cas objectius concrets i ben diferenciats per a la seua posterior avaluació, que s’adaptaran a les necessitats de cadascun d’ells.
Amb la finalitat de contribuir a la promoció de la igualtat, la inclusió social i la lluita contra la pobresa, s’ha prioritzat com a grups específics a les dones víctimes de violència de gènere, població gitana, joves extutelats, persones sense llar, famílies vulnerables, persones amb diversitat funcional o afectades per malalties de salut mental, població LGTBI i persones prostituïdes.
Pilotem ha començat al setembre. Actualment FISAT ha implementat Pilotem a través del projecte Alraso València en el barri de La Saïdia i en Quatre Carreres dins de les plataformes socials salesianes de sant Antoni Abat i Sant Joan Bosco, respectivament. I a Borriana a través del projecte d’inserció sociolaboral Somos Parte.
En el cas de Alraso les principals accions previstes són:
- Atenció individualitzada a persones migrants en situació de vulnerabilitat (suport en tràmits, assessorament jurídic, suport psicològic…)
- Aprenentatge de la llengua a través de classes i activitats de conversa
Activitats de contextualització i interacció amb la societat d’acolliment (tallers, eixides, activitats socioculturals, etc.) - Espais de diàleg, per a la reflexió i foment de la convivència intercultural.
- Cursos formatius: reducció de la bretxa digital, etc.
En el cas de Somos Parte, les principals accions previstes són pretendre dotar a les participants d’eines per a les habilitats orientades per a l’ocupació i capacitacions professions través de:
- Tallers que enfortisquen l’autonomia del participant.
- Xarrades facilitades per personal de diferents àmbits.
- Acompanyament individualitzat per part de professionals de perfils multidisciplinaris (psicologia, treball social, educació social).
- Capacitacions professionals impartides des de l’àmbit privat per Centres de Formació.
En tots dos casos, els projectes comptaran amb un grup control, amb el qual es treballarà des de la metodologia habitual de l’entitat, i amb un grup de tractament, que aplicarà millores a la metodologia habitual. Aquestes millores seran principalment: augment en la càrrega horària de les accions, major diversitat en els perfils professionals que atenen, treball específic per a la reducció de la bretxa digital, així com un treball molt més sinèrgic amb els Centres Municipals de Serveis Socials.