El Dia Internacional de les Persones Migrants és una jornada de reivindicació, visibilització i també de celebració dels drets de les persones migrants. En vespres d’este dia, participants del programa Alraso van viure una trobada especial plena de simbolisme, art i acció a favor de la convivència i la interculturalitat.

Per: FISAT

178 persones van participar el diumenge 17 de desembre en la trobada organitzada pel programa Alraso a València.

Com cada any des de 2020, participants, equips tècnics i persones voluntàries dels Alraso de Comunitat Valenciana es van reunir a València per a parlar de la importància de garantir els drets de totes les persones, vengen d’on vinguen, i per a celebrar la diversitat que ens regala el fenomen migratori.

Alraso és el programa per a l’acolliment, la convivència i la interculturalitat de FISAT, en el qual s’acompanya a les persones migrants en els diferents reptes als que es troben durant la seua arribada i adaptació a la societat d’acolliment, i es generen espais de de convivència intercultural i enriquiment mutu.

El diumenge 17 de decembre, participants de Alraso de Borriana, Alacant i València començaven la jornada amb la manifestació organitzada per diferents col·lectius migrants de la ciutat de València. Amb consignes com “Cap persona és il·legal” o “Papers per a totes, o totes sense papers”, així com la lectura de diversos manifestos, es parlava de la importància d’avançar en la garantia de drets de les persones migrants que actualment s’enfronten a nombroses barreres administratives, legals i socials que convertixen les seues vides en vertaderes carreres d’obstacles. En esta línia anaven les principals reivindicacions:

  • La regularització ja de totes les persones que viuen a Espanya en situació administrativa irregular.
  • El tancament total, definitiu i permanent de tots els Centres d’Internament d’Estrangers, CIEs.
  • Vies migratòries segures, i acolliment digne, amb garantia de drets, estable i humana.
  • Eliminar la gestió militaritzada de fronteres, suprimint els acords d’externalització de les mateixes i els contractes milionaris amb empreses com FRONTEX.
  • Que no s’utilitze el Pacte Migratori com un mecanisme de perpetuació de la criminalització de les migracions.

A més, es va destacar en nombroses ocasions la causa Palestina, la petició d’un alt al foc, així com la condemna a l’actuació per part de l’Estat d’Israel.

La marxa finalitzava a la Porta Blava del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), lloc des del qual, les i els participants de FISAT es desplaçaven a les instal·lacions de Salesians sant Antoni Abat per a continuar la jornada. Després del menjar, es van fer 6 grups, cadascun dels quals va realitzar un taller artístic i preparant una mostra per a parlar al món de la realitat migratòria des de l’art.

La jornada finalitzava amb un senzill moment de Bona vesprada, en el qual simulant el 12 raïm de la sort, s’escrivien en 12 globus aquells desitjos que es volien per al pròxim 2024. Entre abraçades, música i agraïments, les persones participants s’acomiadaven i els grups d’Alacant i Borriana agafaven els seus autobusos de retorn a casa.