El programa d’inserció sociolaboral, Somos Parte Borriana, en col·laboració amb Bankia i Fundació Caixa Castelló, han treballat durant 2020 en la millora de l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat.
Per: FISAT
Des de juny fins a desembre de 2020 s’ha acompanyat a 53 destinataris/es directes en la cerca d’una ocupació i de manera indirecta s’han vist beneficiades 159 persones, la qual cosa suposa un impacte positiu de més de 200 persones entre destinataris/es i les seues famílies.
Aquestes accions han sigut possible gràcies a la Convocatòria d’Ajudes d’Acció Social llançada per Bankia i Fundació Caixa Castelló a la província de Castelló per a la realització de projectes que milloren la vida de col·lectius en situació de vulnerabilitat. El programa Somos Parte Borriana de la Fundació Ángel Tomás- FISAT ha sigut beneficiària de 3.000 euros.
El projecte Somos Parte per a la província de Castelló està dirigit a persones en situació de vulnerabilitat, en risc d’exclusió social i immerses en processos d’exclusió social d’intensitat lleu, moderada o greu.
“Treballem amb persones que formen part d’aquests col·lectius, per aquest motiu gran part dels esforços se centren en que desenvolupen el seu potencial a través de l’entrenament de les seues habilitats personals i socials orientades a l’ocupabilitat; a més del coneixement de l’entorn i els recursos que com a ciutadanes i ciutadans tenen a la seua disposició. Tots dos aspectes són fonamentals per a l’autonomia i el compliment dels drets i deures com a membres de la societat”, expliquen des de Somos Parte Borriana.
L’objectiu general del projecte és afavorir l’ocupabilitat de les persones en vulnerabilitat social, apostant per l’obtenció i manteniment d’una ocupació digna. “Considerem que s’ha complit de manera satisfactòria ja que les persones ixen del programa més ocupables, més empoderades i amb aptituds per a la cerca i el manteniment del treball”, expliquen des de Somos Parte Borriana.
Somos Parte basa la seua metodologia en un pla individual, l’acompanyament durant el procés, i a facilitar eines que sumen a aquest pla per a acostar a les persones participants al mercat laboral. Entre els recursos s’ofereixen tallers de cerca activa d’ocupació, habilitats orientades a l’ocupació, digitalització i treball d’emocions. S’han realitzat dos cursos de capacitació professional: de neteja bacteriològica i de neteja en entorn sanitari.
Com es constata dels testimoniatges dels i les participants en el projecte, la millora de les seues aptituds i actituds per a la cerca d’ocupació és el més valorat.
Narjís ha sigut una de les destinatàries que han cursat la formació de neteja d’entorns hospitalari: “ha sigut un canvi molt important en la meua vida perquè m’ha donat força i una sensació de seguretat en mi mateixa. He aprés moltíssimes coses i he eixit amb ganes de seguir avant i tindre un futur. Vaig arribar a pensar que no podria tirar avant, ara tinc moltes ganes d’aprendre més”.
Raquel ha valorat les habilitats socials que ha adquirit a través de formacions com el taller HOPE (Habilitats orientades per a l’ocupació). “Estic molt contenta perquè he trobat un treball digne, he congeniat amb els meus companys gràcies al que m’han ensenyat. En ocupacions anteriors havia tingut algun problema i ara afronte el treball d’una altra manera”, ha explicat.
En 2020, s’han reforçat els tallers per a la millora de l’ocupabilitat amb formacions per a trencar la bretxa digital, espanyol per a l’ocupació dirigida a persones estrangeres, i emocions per a l’ocupació.